Technologie P3 - Propedeuse 


Les 1: 

Neem een interview af van een medeklasgenoot. Vertrek vanuit de aangeleverde voorbeeldvragen maar vul dit aan met vragen waarmee je je mede klasgenoot beter leert kennen. Belangrijk is dat de geluidsopnames van hoge kwaliteit zijn en dat ze zo gemonteerd kunnen worden dat de vraag van de interviewer niet te horen is.

We gingen een interview opnemen! Tof! Ik nam een interview af bij Katalin. Hieronder had ik enkele vragen voor mijzelf genoteerd. Vervolgens nam Katalin een interview bij mij af. 


Hieronder kunt u het interview beluisteren dat ik met Katalin af heb genomen. 


Hieronder kunt u de interviews beluisteren die ik samen met Thomas uitwissel. 



Met het bovenstaande interview dat ik heb gehad met Katalin gaat Thomas verder werken. 


Het bovenstaande interview heeft Thomas bewerkt. 



Met het bovenstaande interview dat Thomas heeft gehad met Robert ga ik verder werken.


Het bovenstaande interview van Robert met Thomas heb ik bewerkt. 

Les 2: 

Bekijk de film ‘Man With a Movie Camera’ en maak een analyse van de vele cinematografische middelen die gebruikt worden en beschrijf het beeldinhoudelijke effect ervan. Kies een tweetal scenes uit de film met zo’n specifiek cinematografisch gebruik van de camera en bedenk hoe je die in de komende les gaat namaken.

Review film:

Interesant! De film deed mij denken aan lichte propaganda achtige beelden. Dit omdat veel vanaf boven af naar beneden is gefilmd. Er wordt zo dus een perspectief gecreeerd dat de mens klein is. Verder zie je ook aan het land dat de film geproduceerd heeft de Sovjet-Unie dat dit een totaal ander land is dan het westerse Nederland. Dat vind ik zichtbaar. Ik vond ook dat de beelden voor de tijd geest soms erg verfrissend waren. Ik denk dat de film echt moest uitstralen wat er mogelijk was. Er is een shot waar er volgens mij van onder de tram wordt gefilmd. Dit was in die tijd echt een enorm werk. Ik denk dat er een stuk uit de grond is gegraven omdat dit anders simpelweg niet mogelijk was met de grote camera’s van die tijd. 
                           
  
Stil uit scene 1 - 30:00/30:25 + de orginele scene zelf.


Stil uit scene 2 - 14:07/14:15 + de orginele scene zelf. 


Gemaakte scenes kunt u bekijken in de onderstaande video. 


Hieronder kunt u nog extra stills vinden die gemaakt zijn na aanleiding van de film. 


Les 3 - Know your facts - licht

Links de scene die we als groep hebben nagemaakt. Rechts de scene die we hebben gemaakt. 


Eindwerk portret video die ik heb gemaakt over Robert. 


Hieronder staan de beelden die door Yvela Verhuizen gemaakt zijn. Met deze beelden moest ik de eindvideo maken + het interview dat Thomas afnam met Robert. Persoonlijk vond ik het bizar dat ik rond de 10 beelden kreeg waarmee ik een video moest maken. Maar dit zijn precies de dingen die je leert tijden het proces van elkaar als collegas materiaal doorgeven. Dus ik heb met de materialen die ik had geprobeerd het best mogelijke eindwerk te maken. 


Voor Thomas had ik bijvoorbeeld rond de 80 shots gefilmd. Hier kan je dan als video editer veel meer kanten mee op. Je hebt keuze. In de onderstaande afbeelden heeft u een kort overzicht veel de shots die ik heb gemaakt. 




 


 

Feedback


Geluid:

Ruwe versie Katalin: Interview is opgenomen in de geluid studio. Het waren fijne open vragen. Hier kan ik wat mee als geïnterviewde. Gesloten vragen werken minder goed en maken het gesprek erg hakerig
Montage geluid Thomas: De ruwe versie heb je goed gemonteerd. De tussen momenten zijn er uitgehaald en dit geeft nu een rustige luister ervaring. Verder hoor je tijdens het interview wel dat de geïnterviewde erg dicht tegen de microfoon aan praat. De afstand tot de microfoon is van invloed op de klank van de stem. Dichter bij de microfoon klinkt een stem voller, warmer en luider. Dat heet het proximity effect. Dit komt doordat de microfoon dan meer lage frequenties oppikt.
Camera:

Thomas:
De samenwerking tussen Thomas en mij als geportretteerde vond ik zeer prettig. Thomas wilde beelden schieten bij Stek in Breda. We hadden fijne gespreken samen en daardoor stelde hij mij op mijn gemak. Het filmen van mij ging zeer geleidelijk en niet geforceerd. Vaak had ik het niet in de gaten dat ik gefilmd werd en had ik dit naderhand pas in de gaten. Daarnaast vond ik de afwisseling van perspectieven die gebruikt zijn goed. Naast dat er loop shots van mij gemaakt zijn zijn er ook beelden geschoten zijn bijvoorbeeld over mijn schouder tot het zwaaien naar de cameraman zelf. Ik vind deze afwisselingen goed werken. Wel zou ik als feedback mee willen geven meer te kijken naar wat je als filmmaker precies wilt vastleggen. Ik had het persoonlijk helemaal niet erg gevonden als hij mij vaker had gestuurd met de ideeën die hij precies had.



Licht: 

Luuk: Goed gewerkt met het licht! Je bent aan de slag gegaan met color grading zie ik. Dat vind ik vaak gedurfd. Vooral omdat je vaak ziet dat dit niet op de juiste manier wordt ingezet. Het wordt dan erg onrealistisch. Ik vind dat je op een goede manier om bent gegaan met color grading. Een minpuntje vind ik wel dat je dit niet consequent hebt aangepakt. Dus bij sommige shots zie je heel erg dat het een raw opname is. Dit vind ik jammer. Probeer deze lijn dan door te trekken dat het een beter geheel wordt.
Robert: Alles is heel puur. Mooi! Wel zou ik je willen adviseren wat je met bijvoorbeeld lichte aanpassingen in bij bevoordeeld de color grading van de beelden nog extra daar uit zou kunnen halen.



Montage:

Luuk: Mooi gemaakt! Goeie keuze om ook gebruikt te maken van een achtergrond nummer inplaats van alleen het interview. Dit vind ik een goede toevoeging. Wel ben ik van mening dat een ander achtergrond nummer beter bij mij als persoon past dan het nummer dat nu gebruikt is.
Robert: Ten eerste vind ik het heel mooi dat je weer een anderen selectie beelden hebt gebruikt dan Luuk. Ook zie ik dat je gezocht hebt naar de spontane stukken film. Ik zwaai naar de cameraman, gooi een banaan of praat met de cameraman. Dit vind ik de video persoonlijker maken. Goed gekozen!