Technologie P4 - Propedeuse
Les 1
Wat heb ik gedaan tijdens deze les?:
Shoot-to-print Exterieur fotografische opnames en hoge kwaliteit printen Binnen de tijdspanne van de les ga je met je team een korte foto reportage maken rondom een maatschappelijk thema wat aan het begin van de les wordt gegeven. (SDG) We plakken het display van de fotocamera af ! De gemaakte beelden worden geselecteerd en hoogwaardig geprint. Aan het einde van de les worden deze in een mini expo gepresenteerd.
We kregen een nummer toegewezen via een random ‘nummer generator’ hier kwam nummer 14 uit. Leven in het water. Hier gingen we mee aan de slag.
De onderstaande afbeelding rechts laat zien waar we precies beelden hebben gemaakt. Ik werkte tijdens deze les samen met Yvela en Vincent. Het was fijn om met ze samen te werken. Dit omdat ze beide sirieuse studenten zijn en echt graag willen.


Hieronder zijn de beelden te zien die we gemaakt hebben. Dit is de selectie.




Hieronder ziet u beelden van de expo. Onze insteek tijdens het exposeren van de beelden was om op een extreme manier aan te tonen dat de natuur kapot is. Zo hebben wij het tijdens deze serie geinterpeteerd. Een vrij extreem standpunt dat en wakker moet schudden.We zijn verscheurt geraakt met hoe we omgaan met de natuur. Vandaar dat we de prints ook hebben verscheurt. Bij het linker beeld kunt u zien dat we water hebben gegooid over de beelden. Dit omdat het onderwerp was ‘leven onder water’ vandaar dat wij als makers ook hier in de presentatie wijze op in wilde spelen. De prints zijn nat en doorweekt.


Reflectie les:
De les was nuttig. Ik heb nieuwe dingen geleerd. Ik dacht dit doe je wel even. Het was moeilijker dan ik dacht. Maar uiteindelijk via het groepje waar ik in zat lukte het prima om tot nieuw werk te komen. Het was erg leuk om te zien dat iedereen zo gemotiveerd en enthausiast was. We wilde er echt voor gaan. We probeerde op een nieuwe verfrissende manier om te gaan met het onderwerp. Ik denk dat dat prima gelukt is. Ik vond het mooi om te zien dat iedereen bij de presentatie van de beelden eerst nogal verward was bij het zien van het werk en vooral de wijze waarop het gepresenteerd was. Persoonlijk denk ik dan dat je iets goed doet als maker. Mensen denken er echt over na. Ze willen er iets over zeggen. Dat is een mooi iets.
Technische feedback:
Het was lastig om via deze manier van werken ‘correcte’ technische keuzes te maken. Dit ging na verloop van tijd beter. Wel was dit in het begin erg lastig. Ook merkte ik dat je via deze manier van omgaan met beeld een heel anderen techische benadering hebt van het schieten van beeld. Je bent veel meer opzoek naar bepaalde hoeken. Je wordt meer bewust van felle tonen en zachteren tonen. Vooral als je bijvoorbeeld kijkt naar zon dat weerkaatst op het water.
In het onderstaande schema kunt u goed zien hoe we bij verschillende lichtomstandigheden steeds technisch de camera veranderen van instellingen.




Les 2
Wat heb ik gedaan tijdens deze les?:
AKV-News Exterieur audiovisuele opnames Complexere situaties met camera, geluid en natuurlijk licht. Binnen de tijdspanne van de les ga je met je team een korte audiovisuele reportage maken rondom een maatschappelijk thema wat aan het begin van de les wordt gegeven. (SDG) Aan het einde van de les worden deze via stjoost.art gestreamed.
Hieronder kunt u het eindwerk bekijken van les twee. We zijn weer aan de slag gedaan met een random genereert nummer uit de SDG lijst. Deze keer hadden we nummer 2. Geen honger.

Hieronder kunt u de eindvideo bekijken. Tijdens deze les werkte ik samen met Thomas, Hanna en Robert. De samenwerking verliep prima. We wilde humor betrekken in het onderwerp omdat dit de kijker meestal sneller en directer bind. We wilde proberen een bepaalde luchtigheid te creeeren. Ookal is het onderwerp ‘geen honger’ natuurlijk een zeer belangrijk onderwerp.
Tijdens de opname hadden we verschillende taken.
- Thomas: Presentator
- Hanna: Director (Leiding)
- Robert: Camera man
- Joost: Geintervieuwde
Mijn rol vondt ik prettig om uit te voeren. Wel merk ik dat ik dit in het begin altijd even lastig vind maar vervolgens eigenlijk wel heel leuk vind om te doen. De anderen taken verliepen ook goed. Robert heeft film gestudeerd aan het mbo dus was volledig vertrouwd met het filmen van dit soort projecten.
Behind the scenes beelden:




Reflectie les:
Deze les ging in het begin een beetje stroef. We wisten niet goed wat we met de opdracht aan moesten. Humoristisch of bloed sirieus? Wat is je insteek? Dat vonden we in het begin lastig maar lukte na een goeie brainstorm sessie prima. Ik vond het leuk om de hoofdpersoon te zijn in het werk dat we maakte. Ik merkte dat ik dit een beetje leuk en uit mijn comfortzone te gelijk vond. Het is goed vind ik als je uit je vertrouwde bubbel stapt. Daar groei je van. Soms is de daadwerkelijke ervaring over het gene wat je doet heel anders dan de gedachten die je van te voren hebt. Dat was vandaag ook weer het geval. Verder was het erg leuk om te zien wat anderen hadden gemaakt. Totaal anderen insteken. Tof!
Technische feedback:
Het was fijn om te beschikken over Robert en Thomas in het groepje waar ik in zat. Ze hebben naast ikzelf hiervoor een mbo studie in film gevolgd. Dit is altijd handig. Je hebt zo direct technische kennis binnen. Hannah heeft ook zeker hele nuttige kennis toegevoegd maar dan meer het creatieve gedeelte wat zeker even belangrijk is. Het geluid had denk ik nog iets beter gekunt. Ook hadden we achteraf beter een statief kunnen gebruiken voor een rustiger beeld.
Les 3
Tijdens de laatste les van Technologie gaan jullie een livestream verzorgen over het gekozen SDG thema. Het wordt een uitzending met 3 camera’s die direct geschakeld worden.
De gesprekken worden geleid door een talkshow host en die ontvangt en spreekt met 2 gasten.
De totale duur van de uitzending is 15 minuten en wordt gestreamd via stjoost.art net zoals in de vorige les met de reportages.
Dit is een opdracht die op de volgende punten voorbereiding vraagt en die jullie onderling als klas moeten verdelen. Tijdens de livestream zijn er diverse rollen die vervuld moeten worden.
Voorbereidingen en rollen:
- Ga rond het gekozen SDG thema een tweetal sprekers verzorgen (liefst van buiten de academie) die bereid zijn om een paar uur te gast te zijn. Heb voor de uitzending al een gesprek met deze mensen om te weten hoe ze spreken en te weten wat interessant zou zijn om hun verder over te bevragen tijdens de talkshow. Kies sprekers die verschillende perspectieven hebben op het onderwerp.
- Bedenk een decor voor in de toneeltoren waar deze gesprekken binnen gaan plaatsvinden. Verzamel deze decor benodigdheden en breng die al gaande weg deze weken naar de toneeltoren (in overleg met mij ! )
- Ontwerp de audiovisuele onderdelen die de herkenbaarheid van het programma maken. ( leader, lower-thirds, titels tune, bumper, stinger).
Rollen:
- Redactie: Vanuit deze rol worden de sprekers gezocht en de onderwerpen uitgediept waar in de talkshow verder over gepraat gaat worden. (Research).
- Productie: In deze rol ben je hoofdverantwoordelijk voor de organisatie van de talkshow. Je zorgt dat alle voorbereidingen, middelen en crew op het juiste moment voorhanden zijn en dat iedereen geïnformeerd blijft.
- Artdirection: Deze rol is verantwoordelijk voor het decor en de aankleding. Je maakt samen met de regie een licht plan en maakt het decor dusdanig dat de camera’s interessante composities kunnen maken.
- Sounddesign: Tune, Bumper & Stingers. Deze rol verzorgt de herkenbaarheid van het programma in muziek en geluid.
- Visuals: Deze rol verzorgt de visuele herkenbaarheid van het programma en de visueel ondersteunende onderdelen ( leader, lower thirds en titels) .
- Talkshow host: In deze rol ben je de gespreksleider van de talkshow. Je verdiept je in de sprekers en het onderwerp die worden aangedragen. Je reguleert het gesprek. Je stelt vragen en zorgt voor dynamiek door de sprekers op elkaar te laten reageren.
- Regie: In deze rol maak je de keuzes over hoe dit gesprek in beeld gebracht wordt met de camera’s. Je geeft aanwijzingen aan de camera mensen, de schakeltechnicus, geluidstechnicus en de floormanager. Tijdens de show werk je vanuit de regiekamer.
- Floormanager: In de rol als floormanager ben je hoofdverantwoordelijk voor wat er op de studiovloer gedaan moet worden. Je staat in direct contact met de regie, je verzorgt de tijdsbewaking en geeft cues door aan de talkshow host en aan andere mensen op de vloer. Je begeleid de gasten naar de set en zorgt dat er orde en rust blijft.
- Schakeltechnicus: In deze rol schakel je op aanwijzingen van de regie naar de camera beelden en andere visuals.
- Geluidstechnicus: In deze rol maak je de algemene geluidsmixage van de verschillende microfoon signalen en andere geluidsbronnen. Je opereert vanuit de regie.
- Geluid assistent: Je brengt de zenders aan bij de gasten en de talkshow host en houdt de niveaus en batterij levels in de gaten. Eventueel bedien je een vaste microfoon in het geval van zender storing of andere interventie.
- Stream technicus: In deze rol zet je de livestream op en hou je de kwaliteit in het oog doordat je zelf de stream meekijkt en luistert zoals die door de kijkers ervaren kunnen worden.
- Runner: Op de studiovloer ben je de algemene assistent voor allerlei zaken.
Onderwerp live stream
We moesten een onderwerp kiezen uit een van de 16 SDG doelen.
Het werd punt 4 kwaliteitsonderwijs. Vervolgens is er een taakverdeling gemaakt om te zorgen dat iedereen een taak heeft en weet wat hij of zei moet doen.
Mijn taak werd de regie! En naast deze taak was ik runner. Iemand die eigenlijk overal meehelpt waar nodig.


Ondertussen werd er door de redactie een document gemaakt waar informatie ingezet werd wat betreft de voorbereiding op de livestream.

Vervolgens begonnen we aan de voorbereidingen van de live stream op locatie!
De onderstaande beelden geven een inkijken hoe de opname ruimte er precies uitziet. We werkte met meerdere lampen om alles goed uit te lichten. Ook waren er 3 verschillende camera’s aanwezig om te zorgen dat we genoeg verschillende perspectieven konden gebruiken tijdesn de live show.


Zelf ging ik aan de slag bij de regie! En als runner om overal te ondersteunen waar nodig. Hieronder zie je de omgeving waar ik bezig was deze dag.


De taak van de regie vervulde ik samen met Katalin. Hieronder kunt u enkele aantekeningen lezen die we hebben gemaakt. Eigenlijk was het lastige aan de taak regie dat je dit op het live moment zelf moeilijk samen kan doen. Dit omdat je daar simpel weg gewoon geen tijd voor hebt.


Hieronder kunt u de live stream terug kijken. Zelf ben ik tevreden over de live stream. Vooral omdat het voormij zelf de eerste keer was en vandaar dat ik direct veel heb geleerd en dit ook zeker vaker zou willen doen.
Reflectie les:
Ik vond het deze les een beetje spannend. Dit omdat ik mijn taak nog nooit had uitgevoerd. Ik wist wat het inhield. Maar dit betekend niet dat je het ook goed uitvoerd op het moment dat het verwacht word. Tijdens deze les was ik samen met Katalin verantwoordelijk voor de regie. We gingen goed samen kijken hoe dit te benaderen. Na afloop van de les merkte we dat het eigenlijk helemaal niet handig is om deze taak door twee personen uit te laten voeren. Je hebt eigenlijk niet de tijd om dit soort werk op te splitsen. Ik voelde mijzelf redelijk ongemakkelijk omdat ik uiteindelijk de regie heb gevoerd. Robert vroeg of ik hem wilde aansturen als technicus. Dit vond ik helemaal prima maar indirect had toen Katalin weinig meer te doen. Dit zouden we de volgende keer anders moeten aanpakken want iedereen verdient de kans om de betreffende taak te beoefenen.
Technische feedback:
Naar mijn weten ging dit prima. Er werden meerderen lampen gebruikt tijdens het opzetten van de studio. Ook zag ik dat deze volgens mij goed waren gebruikt op technisch vlak. Het is lastig om veel te zeggen over de techniek bij deze les. Vooral omdat ik bezig met met de regie in de controllen kamer. Hier was de techniek goed verzorgd. De anamatie zag er goed uit. We had ik tijdens het communiceren van de commandos beter moeten letten op de momenten dat de verschillende camera’s stil stonden. Dit was soms niet het geval. Dat zijn echt beginners fouten denk ik.