Werkpraktijk
Semester 4 - Jaar 2
Inleiding Semester 4
‘No glitch, no glory’
Als maker ga je dit semester op zoek naar de potentie die interactie en participatie jou biedt. Onderzoek hoe je dit kunt inzetten in je film en fotografie praktijk om een werk te creëren binnen en buiten het ‘platte scherm’.
Werkwijze
Deze periode onderzoek je de cyclische werkwijze waarin je verschillende prototypes creëert (minimaal 4 ) en verder ontwikkelt tijdens en na de lessen. Je werkt aan een groepsproject en een project waarbinnen de samenwerking een kernbegrip is. Het doel van het samenstellen van een team is dat je leert om bepaalde verantwoordelijkheden te delen, een productie op te zetten en van elkaars kennis en vaardigheden te leren.
Op te leveren producten
Je sluit je project af met een groepstentoonstelling in de kapel van de academie die zowel online als fysiek te bekijken is. Je presenteert in deze groepsexpo je Werkpraktijk project. Het proces van dit project beschrijf je in een onderzoeksverslag. Daarnaast maak je kennis met het realiseren van een live stream uitzending. De Space Sight week sluit je af met een project en een verslag.
Voor het semester ben ik ter voorbereiding naar het Noord Brabants Museum gegaan.






Les 1 - 10/2 "Kick-off" + "Teams vormen"
Tijdens het begin van het Semester moesten we in groepjes gaan werken. Ik ben begonnen met samenwerken met Thomas Vos en later in het project is Yailan Tran. We wilde al snel een onderzoek gaan starten naar of op welke manier we keuzes van de ander kunnen beinvloeden. Hieronder ziet u een eerste prototype waar aan we gewerkt hebben. Hoe kunnen we de bezoeker beinvloeden om te gaan zitten in de kamer. Een simpel expiriment met interesante uitkomsten. We hadden op de stoel een papier geplakt met ‘ga zitten’ en iedereen ging direct op deze stoel zitten. Er stond natuurlijk niet waar je moest gaan zitten. Dit was een mooi eerste onderzoek en gaf direct een resultaat.




Na dit onderzoek kregen we de volgende feedback:

Les 2 - 9/3 -"Prototype/Experiment 1" + "Das Arts"
Tijdens het volgende onderzoek zijn we als groep gaan proberen handelingen die we uitvoeren op te schrijven. Via deze manier wilde we kijken of we een nieuwe manier van bewustzijn konden creeeren.
Vervolgens zijn we onze teksten gaan verfilmen om zo tot nieuwe inzichten te komen. We zijn gaan expirimenteren wat we zouden kunnen met beeld in combinatie met tekst.




Les 3 - 13/3 - "Prototype/Experiment 2" + "Das Arts"
Tijdens deze les zijn we begonnen met het expirimenteren van een licht opbouw. Hieronder ziet u hier een kleine inpressie van.


Ook zijn we verder gegaan met een brainstorm sessie om het menu helemaal uit te werken.

Ook zijn we als groep verder gaan met het onderzoeken van ander werk om ons eigen werk meer verdieping te geven.
Hieronder enkele werken die we onderzocht hebben.
- Otten, M. (Regisseur). (2010). Time within time (Film). Nederlandse Film- en Televisie Academie.
Waarom: In deze film brengt Menno Otten mensen in beeld die verzonken zijn in gedachten en hij probeert ze op een heel natuurlijke manier vast te leggen. Vanwege die manier van visualisatie wilden we ernaar kijken als visuele bron.
- Kieslowsky, K. (Regisseur).(1979).Camera Buff (Film). Film Polski; Zespół Filmowy ”Tor”.
Waarom: De film Camera buff is voor ons een heel conceptuele inspiratiebron. Het gaat over iemand die geobsedeerd raakt door het vastleggen van de wereld om hem heen. Door de film heen bevraagt de maker de filosofische betekenis van wat het betekent om gedrag en gewoontes vast te leggen.
- Kossakovsky, V. (Regisseur).(2005).Svyato (Film). Russian Federation.
Waarom: Syvato is net als camera buff een film die filosofische redeneringen van het vastleggen van gedrag bevraagd. Door deze reden is het voor ons een conceptuele inspiratiebron.
- Food (Czech: Jídlo) 1992 | Jan Švankmajer (Full movie)
Waarom: Nogmaals een film die thematisch aansluit op het werk maar ook op de vorm van het project. De conceptuele ideeën die Svankmajer naar voren brengt vonden we voor de vorm van onze
performance heel interessant. Vooral omdat het ook gaat over consumptie.
Les 4 - 24/3 - "Projectplan 1e versie" + "Pecha Kucha"



Hieronder kunt u beelden bekijken van een nieuw prototype dat we gemaakt hebben. Hier wilde we een proef opstelling maken.



Vervolgens hebben we thuis bij mij (Joost) eerste test beelden gemaakt van het eten. We merkte dat het goed was om deze beelden te maken. We zijn latere nieuwe gaan maken.






Les 5 - 6/4 - "Prototype/Experiment 3" + "Rol verdeling expo, online platform en livestream"
Hieronder ziet u de verdeling van alle ruimtes voor bij de rolverdeling. Als groep hebben wij een kabinetje gekregen. Erg fijn! Zo kunnen we onze prive performance echt op de juiste manier geven als de bezoekers.

Ook is er een sociale media pagina gemaakt en een website waar ook ons werk op is komen te staan! Super tof!








Les 6 - 12/5 - "Rough Cut"
Hieronder het definitieve projectplan.






Tijdens les 6 hebben we de puntjes op de i gezet.


In deze les hebben ook nog nieuwe beelden gemaakt voor op de menu kaart. Hieronder de resultaten.






Vervolgens hebben we deze resultaten in het menu verwerkt.
Hieronder een video waarin u het interactieve menu werkend kunt zien.
Les #7 : 12 -05- 2023
In deze laatste les voor de expo hebben we het difitieve licht getest bij de expositie. Hieronder ziet u daar een afbeelding van.
Michel wist veel over de lampen. Thomas werd de ober en de persoon de het vaakste de lampen ging bedienen. Na het nodige onderzoek wisten we hoe dit werkte.

Expo: 22 t/m 25 -05-2023
De opbouw is begonnen! Hieronder de enkele beelden van hoe alles is opgesteld net voor de expo opening. De reserveringen kunnen open voor de eerste boekingen.



Tijdens de expositie was er zelfs een interieuw bij onze instalatie! Het is tof dat je merkte dat ons werk een bepaalde aandacht krok. Door middel van de reservering die gemaakt moest worden voor de dat u deel kon nemen aan de instalatie zorgde dat voor een bepaalde exclusiviteit.

Hieronder ben ik in gesprek met enkele nieuwe bezoekers. Het gaf mij een enorm goed gevoel dat het werk aandacht trok. Ook sprak ik regelmatig mensen die op de expositie rond liepen aan als suppoost zijnde maar ook als ‘ober’ om te vragen of ze al een reservering hadden gemaakt. Vaak zorgde dit voor een opgetrokken wenkbrouw en wilde mensen de beleving graag eens ervaren. Ik merk heel erg dat het mij een ontzettend goed gevoel gaf om zo actief bezig te zijn met mijn werk. Het gaf mij wel een nieuw inzicht.

Ook hadden we een klantenboek aan onze toegevoegd. Zo konden we direct ondervindingen ontvangen over ons werk. Het gaf een heerlijk gevoel dat er veel in geschreven werd maar ook veel positieve en opbouwende feedback werd gegeven.


Hieronder ziet u enkele afbeeldingen van het resaurant wanneer iemand een keuze maakt voor een bepaald gerecht en hoe dan de ruimte veranderd van kleur. De bezoeker vond dit vaak tof en opvallend merkten we. Bij het jongeren publiek merkte ik dat direct een spontane reactie opleverden. Dat vond ik ontzettend mooi.



Doordat we werkte met reservingen en een ober. Merkte ik en mijn hele groepje wel tijdens de expo dat we onszelf in een lastig programma hadden verwikkeld. Het werk was drie dagen bijna elk moment bemand. Dit is uniek te noemen maar ook soms vermoeiend. Maar het voordeel is wel dat dit positiviteit opleverde bij de bezoekers. Ik had het gevoel alsof mensen het wel konden waarderen dat ze een
De expositie is voor mijn gevoel ontzettend geslaagd. Het was stresvol. Het was vermoeiend. Het was soms intens en veel. Maar tijdens en na de expo overheerst vooral het gevoel dat we als groep van The Habits Kitchen ontzettend trots mogen zijn.

Conclusie Semester 4 Werkpratijk
Samenwerking:
We werken in een groep en verdelen werkzaamheden op. Yailan neemt meer het technische en vormgevings aspect op zich. Dit is ook iets waar Yailan veel verstand van heeft en het meest geinteresseerd in is. Thomas neemt in onze samenwerking meer de regie in handen. Thomas werkt vaak als producent & regisseur voor verschillende filmprojecten. Daar heeft hij dus veel verstand van en vandaar dat we willen proberen iedereen in zijn of haar kracht te laten werken. Zelf nam ik meer de conceptuele taak op mij tijdens het project. Vaak probeer ik conceptueel goed beargumenteerd en onderbouwd werk te maken. Vandaar dat we als groep hier gebruik van willen maken zodat we, ongeacht welke stap we zetten, we alle drie onze sterke kanten naar voren kunnen brengen.
Ik denk dat semester mij veel heeft geleerd. Met goeie vrienden hebben we doorgezegd op momenten dat het moeilijk was en zijn we er met elkaar uit gekomen. We leerden elkaar anders kennen omdat je op een anderen manier met elkaar om gaat. Je maakt echt iets samen. Ik ben blij met wat mijn groei is als ik terug kijk op het gehele semester.
Dankjewel allemaal voor het afgelopen half jaar.