Vincent




Ondernemers verdienen een podium. Vincent is een biologische tuinder en naar mijn mening ondergewaardeerd, vandaar dat ik een documentaire serie heb gemaakt. Het onderzoek naar een passend onderwerp voor mijn serie vond ik lastig. Vaak denk ik te moeilijk. Vaak zie ik ook toffe ideeën als minder en blijf ik te lang denken. Er zijn verschillende ideeën door mijn hoofd gegaan. Van een serie over mijn oma, die vaak alleen is. Tot een serie over een overleden dierbare. Een ding wist ik zeker, het moet gaan over een onderwerp dat naar mijn mening vaak te weinig aandacht krijgt. Toen ik op dat punt was, werd het voor mijzelf eenvoudiger. Ik ging kijken naar de mensen in mijn eigen omgeving. Eten is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Ik ben er gewoon erg veel mee bezig. Daar wilde ik wat mee! Ik kwam uit bij Vincent. Regelmatig halen mijn ouders bij zijn biologische tuin in Oosterhout groente. De passie die hij voor zijn vak heeft, vind ik super. Eigenlijk een ondergewaardeerde man, naar mijn mening. De prijs die je betaalt voor zijn groente is natuurlijk hoger dan bij bijvoorbeeld de AH, maar dit staat niet in verhouding tot de tijd die hij er extra aan kwijt is. Dat laat dus puur de passie zien voor zijn vak. Dat is bijzonder en mooi, vandaar de waardering die ik wil tonen door middel van een seri



Het uur voor 21.00 uur


Tijdens deze serie ben ik beelden gaan maken in het uur voordat de avondklok van start gaat. Ik vul deze serie vaak weer aan. Het is eigenlijk een lopend project dat wordt uitgevoerd als de avondklok wordt weergegeven.






Between truth and

illusion



Wat is dat nou precies?

associëren

Iedereen ervaart iets anders bij het woord vreemd.

Vaak zijn de onderstaande onderwerpen het teken in de fotografie dat iets vreemd is of niet correct volgends de norm. - Onderbelicht - Schuin - Onscherp - Compositie - Het kijkt niet lekker.

Vreemd is niet in een beeld te vangen voor alle kijkers. Dit omdat vreemd voor iedereen iets anders is. Daarmee ben ik aan de slag gegaan. Iedereen kijkt op een andere manier en ervaart op een ander moment of iets vreemd is. Dit heb ik verwerkt in een beeld.

'Eigenlijk zit iedereen in zijn of haar eigen blinde vlek'.

Met dit uitgangspunt heb ik mijn beeld gemaakt.

Model keuze: Deze opdracht werk ik uit in de vorm van een zelfportret. Dit doe ik om het dicht bij mij zelf te houden.



Met dit beeld wil ik laten zien dat iedereen iets anders beschouwd als vreemd. De blik van mensen is vaak een kant op gericht en eigenlijk met anderen woorden betekent dat dus een soort van blinde vlek. Dit geeft mijn eindbeeld weer 'de blinde vlek die mensen soms hebben'Beeldanalyse: Doordat het model naar het licht kijkt wordt er aangegeven dat er een hoek in gekeken wordt. Doordat er achter het model een groot zwart gat ontstaat zie je dat het model een hele anderen kijk van dingen mist. Het model ben ik zelf. Het is een zelfportret. Ik heb mijn statief bijna op zijn uiterste hoogte gezet en schuin naar beneden gericht.


Hieronder kunt u experimenten bekijken.
 


At the bowling




Tijdens deze serie ben ik in samenwerking met Emma van der Velden een project over duurzame kleding aangegaan. Emma heeft een eigen kledinglijn genaamd 'Saved By Me' op Instagram. Daar is het label te volgen via de volgende link (instagram.com/savedbymeshop/).

Het label staat voor duurzaamheid. Emma heeft van kleding die weggegooid zou worden, nieuwe kledingstukken gemaakt door ze te verknippen en opnieuw aan elkaar te zetten. De kledinglijn draagt de naam Saved by me: de bowling klassiekers.




Strangers around Tilburg



Tijdens dit project wilde ik naar aanleiding van inspiratiebron Bruce Gilden met een ringflitser op pad! Dit met als doel de angst om mensen op straat aan te spreken te overwinnen. Maar daarnaast ook om het toeval op te zoeken. De beelden die Bruce maakt zijn allemaal erg rauw en puur. Dit spreekt mij enorm aan. Ik heb dit verwerkt en op mijn eigen manier ingezet. Tijdens deze serie ben ik echt gaan focussen op specifieke mensen. Ouderen. Dit omdat deze mensen naar mijn idee juist super rauw en puur zijn.

Photographer Bruce Gilden takes photographs of strangers in the street showing their face in close detail. The New York artist visited West Bromwich and Essex to find new subjects for his work



Werkpraktijk



Semester 3 - Jaar 2
Huiswerk voor les 2 - Werkpraktijk (19 sept)

1. Bekijk in navolging van de documentaire “13 dagen” de onderstaande andere documentaire rond Floor Haak

https://www.youtube.com/watch?v=vVac8giCJDE

2. Op welke wijze verandert jouw beeld over Floor door de wijze waarop deze documentaire is gemaakt? Hoe komt het dat je beeld verandert ?

Floor werkt op een hele pure manier. Ze is aanwezig als beeld maker maar op een natuurlijke manier. Het voelt hierdoor prettig aan voor mij als kijker. Het geeft een veilig gevoel. De maker en de hoofdpersonage hebben een band. Hierdoor zie je dat de dingen die zich afspelen niet net zijn. Er wordt hier een kloppend beeld geschets van een opa in relatie tot kleindochter. Je krijgt een mooi en helder beeld van de denkwijze van een oude man vol levenservaring. Het is goed om te zien dat hij graag deelt wat hij heeft meegemaakt. De beeldvorming rondom Floor wijzigt deels. Dit doordat er in de anderen film niet veel over haar werd verteld of getoond. Via deze film kwam ik erachter wat de relatie was tussen beide. 

Bekijk de onderstaande documentaire en lees het bijbehorende artikel:

https://www.2doc.nl/documentaires/2022/07/dit-ben-ik-niet.html

Ga op onderzoek uit naar de maker en de discussies rondom dit werk. (Neem de centrale vragen (1.2) uit de semester handleiding als leidraad. Formuleer hoe jij tegen het ethische vraagstuk aankijkt rondom deze documentaire.

Als eerste wil ik zeggen dat beeldmaker Joris Koptod Nioky een enorm dappere maker is. Hij heeft echt zijn eigen visie als maker gevolgd voor het maken van deze docu. Dat vind ik knap. Je kan snel mee gaan in anderen meningen maar is echt gebleven bij zijn eigen visie. Dat is mooi maar ook ontroerend tijdens het kijken van de docu.  Tijdens het kijken van de docu merkte ik op dat ik niet had verwacht dat deze zo zou gaan lopen. Ik schrok ervan. Het is natuurlijk heel echt en realistisch allemaal. Daarom is het krachtig en goed. Maar ook lastig en pijnlijk. Het roep emoties op. De ethische positie als beelmaker is erg lastig. Bij deze docu heeft de hoofdpersonage een quidclaim getekend. Het mag dus uitgezonden worden. Maar is dit wel verandwoord om te doen? Ik denk van wel. Dit omdat de quitclaim anders niet had moeten ondertekend. Je geeft dat een bepaalde vertrouwings verklaring af. Dus ik vind het daarom lichtelijk hypocriet dat er tijdens deze docu in een later stadium tegen wordt gekrabbeld. 


Het is interesant om te zien dat er tijdens de vertoningen van deze docu tijdens het film festival veel roemoer is ontstaan in de zalen. Dit is veel zegend. Het prikkeld. Na het lezen van het stuk onder de docu werd ik veel wijzer. Dit gaaf mij op een of anderen manier een prettig gevoel. Vooral omdat ik er achter kwam dat het nu in het heden beter gaat met de band tussen moeder en zoon. Ik werd er onrustig van. Het kan toch niet zo slecht zijn afgelopen? Dit kan natuurlijk wel maar is het laatste wat ik wil. 

Een interesante zin die Joris uitspraak vond ik deze. Een documentaire is voor mij niet een weergave van de werkelijkheid. Het is een weergave van mijn visie als filmmaker. De vraag is: mag ik mijn visie uitdragen als filmmaker? Ik denk van wel. Het is interesant dat hij zichzelf hier eigenlijk loskoppeld. Hij Joris als persoon en als filmmaker. Wat is het verschil? 

- Welke ethische posities nemen hedendaagse beeldmakers in? Hoe beargumenteren ze hun posities en geven ze deze vorm?

- Wanneer mag je een beeld maken en wanneer mag je een beeld publiceren? Van wie is een beeld? In hoeverre mag beeld zomaar uit zijn oorspronkelijke context gerukt worden en van een nieuwe betekenis worden voorzien?

- Film, fotografie en andere media spelen vaak een stigmatiserende rol in onze samenleving. Hoe verhoud je je hiertoe?

- Welke grenzen wil jij overschrijden om je punt als fotograaf of filmmaker te maken?

3. Toon het werk wat gemaakt is n.a.v. de lesopdracht. Bereid een [vooraf uitgeschreven] presentatie voor van max. 5 minuten per groep, adhv 4 vragen:

- Welk thema hebben jullie gekozen?
- Waarom?
- Hoe verliep jullie werkproces?
- Welke feedback willen jullie van de klas?

https://docs.google.com/presentation/d/1_isM1FyGUx7GQNshT4dBvN5Ed1SHjfkTzim4RcGklAQ/edit#slide=id.p 




4. Tijdens je bezoek aan Breda Photo selecteer je 1 maker tot wiens werk je je aangetrokken voelt en documenteer de presentatie van het werk zoals je dat hebt ervaren op Breda Photo.


Onderzoek en formuleer jouw antwoord op de volgende 4 vragen:

- Welke maatschappelijke thema’s komen volgens jou aan bod in het werk?

Quinten Vermeulen is zelf nog student vandaar dat ik anders naar zijn werk kijk als bij anderen makers. Ik kan mij beter indentificeren. Dat vind ik prettig. Het werk gaat over het betreden van iemand zijn prive situatie. In hoevere ben je in staat iemand toe te laten tot je eigen ruimte? Tot waar mag iemand geraken of geef je alles blood. Het laat zien dat we als individuele samen leving meer naar elkaar moeten kijken. Iedereen heeft een totaal anderen leefwereld. Soms krijg je toegang tot deze onbekende werelden. En dat is bijzonder. 


- Waarom denk je dat deze maker specifiek werk maakt over die thema’s? (zoek antwoorden in tentoonstellings-teksten, interviews etc.)

Er is weinig te vinden over deze maker. Dit omdat hij een jonge en nog vrij onbekende maker is. Geen website. Geen intervieuws. Enkel het werk op locatie. Je beeldvorm is zo niet aangetast denk ik. Je ziet ter plaatse het werk, thats it. 

Ik denk dat de maker werk heeft gemaakt over dit onderwerp omdat hij een oprecht intresse en fasinatie heeft in de ander. De mens die zijn aandacht trekt. Wat zit er achter deze mensen. We leven in een individuele samenleving. Vandaar dat ik denk dat het goed is om vaker uit je eigen leefwereld te stappen. Wees nieuwschierig. Ben oplettend. Kijk en luister opdracht naar de ander. 

- Hoe verbeeldt de maker zijn thema’s, volgens welke werkwijze?

De maker verbeeld zijn werk op een eigen wijze. Zwart wit werk. Anoloog geschoten. Daarnaast gemonteerd op houten raster systemen. De beelden ingelijst in bruine lijsten. Interesante keuze. De lijst heeft een esthetische toevoeging vind ik. Het in combinatie met het frame kijkt erg lekker. 

- Wat draagt de manier van exposeren (medium, vorm etc.) bij aan de zeggingskracht van de thema’s?

Het is een groot houten frame dat gebruikt is als expositie instalatie. Het wordt echt onderdeel van een groter geheel. Je zou het kunnen zien als een abstracte verbeelding van de verbiningen die mensen met elkaar hebben. In hoevere laten we elkaar toe tot eljaar. En welke ongeschreven harde regels hanteren we zonder dat we daar bewust voor kiezen. Wat is een keuze en wat niet? Maken we keuzes op gevoel of op wil van de ander. Het werk geeft een inpuls als geheel. Het wordt groots. Dit vind ik sterk werken. Voor de lijsten zijn erg 



Neem de antwoorden en de verzamelde documentatie rondom het werk van je gekozen maker mee naar les 2; dit vormt een belangrijke basis voor de lesopdracht van les 2.

VERVOLG STAPPEN

Tot hoe ver kan ik een ethisch zelfonderzoek laten plaats vinden? 

Tot hoeveel kan ik mijzelf onderzoeken? 

- https://www.newstart.nl/blog/jezelf-onderzoeken-maar-hoe-3-stappen-van-zelfonderzoek/
- https://www.meanders.nl/open-zelfonderzoek-leer-jezelf-kennen/ 
https://www.soekja.nl/publicaties/de-oefening-van-zelfonderzoek


VERVOLG STAPPEN





https://www.yory.nl/voorouders-zoeken-dna-test-onzin/ 



https://npokennis.nl/longread/7712/wat-is-dna-en-wat-kun-je-erme 



Observatie.

Hoe ben ik als ik lang met een camera mijzelf film? Verander ik in doen en laten?
Valt mij iets op?


De DNA test uitvoeren. 



Nieuw werk.  


Feedback: 

Je werk is te veel nabewerkt en dus niet echt. Het is te gepoleisd. Probeer meer tot de essentie te komen. Hou het puur. Expirimenteer daar mee. Tarona. 

Vervolg. 

Ik ben onderzoek gegaan naar onbewerkt archief beeld van mijzelf. 








Druk technieken uitproberen!
Toyobo print



Inspiratie: 


https://vimeo.com/725262712

RE/CONSTRUCT
 
 
https://www.willempopelier.nl/thisisme 


PRESENTATIE WERK






Project P4 - Propedeuse


De projectopdracht.

In periode 4 mag je kiezen tussen werken met film of met fotografie. Je gaat experimenteren met verschillende manieren om van een leugen een ‘waarheid’ te maken, of een ‘waarheid’ te ontmaskeren als een leugen. Via film of fotografie ga je je verhaal vertellen. In het resultaat moet het verhalende aspect zichtbaar zijn. Je kiest tussen werken aan meerdere beeldexperimenten die iets uitdrukken van je verhaal, of werken aan een eindwerk waarin de experimentele verkenningen en het verhaal zichtbaar zijn. Door middel van het maken van fotografisch of filmisch werk onderzoek je jouw persoonlijke positie in het spanningsveld tussen feit en fictie. Het onderzoek van periode 3 neem je mee in periode 4. De projectopdracht is een integrale opdracht. Dat wil zeggen dat in plaats van de praktijkonderdelen ‘Bronnen en makerschap’, ‘Eigen blik en makerschap’ en ‘Zintuigen en makerschap’ nu een één doorlopend traject van 9 EC wordt gevolgd, op een manier die ook in de hoofdfase van je studie wordt toegepast. Het project vindt plaats onder begeleiding van drie verschillende docenten. De beoordeling vindt plaats in één assessment waarin je je werk presenteert en toelicht.


Aan het beging van de periode gingen we naar Het Stedelijk museum in Amsterdam. Hier haalde zag ik het onderstaande werk dat mij intereseerde. 

 

Inspiratie 






Portret Oma 





Feedback: 

Waarom vind je iets interesant? 

Maak een woordenmap?

Hou het persoonlijk. Ze praat tegen de kijker. 

Hoe ziet zei de wereld? 

Ze weet veel van vroeger. 
Einde film: Welke dag is het? 

Dementie is ook vergeten voor jezelf te zorgen. Je eigen ik kwijt raken. 

goodbye lenin film - alternatieve werkelijkheid. 


Oost-Duitsland, 1989. Modelsocialiste Christiane krijgt een hartaanval en belandt in coma. Wanneer ze weer ontwaakt, is de DDR gevallen en probeert haar zoon Alex dat voor haar verborgen te houden.

Anderen inspiratie: Deana lawson


12 Angry Men


Beeldreacties


Eerste schetsmatige proeg film oma. 


Feedback: 


Vragen lijst maken.

Jeanne dielman- film chantal ankerman 1974. Alles op statief alles recht.

Straigt story david linch. Oude man in eens stad in Amerika. Grasmaaier tour.

Camera op statief zetten. meerdere perspectiven.

Film 1. The Straight Story: 



Film 2. Un Chien Andalou: 



De film was vervreemd. Interesant. Ook voelde het op sommige momenten erg vrouw ontvriendelijk. Ik denk dat de tijd waarin de film is gemaakt veel toont over het anders benaderen van mensen. Het zegt iets over het maken van films 100 jaar geleden en nu. De muziek is na een bepaalde tijd ook erg afleidend vind ik. De meerwaarde vervaagd wel vind ik. 

Film 3. Nostalgia for the light: 



Film 4. Good Bye Lenin: 





Nieuw eigen werk



Nieuwe versie film: 




Film: Buladó 











Eindwerk



Locatie: Geluid studio 

Experience: Je zit als kijker op de stoel waar Betsie altijd zit. Zo krijg je het gevoel tijdens het kijken naar de film dat je onderdeel wordt van. 

Film: Deze wordt getoond doormiddel van een deamer. 







Technologie P4 - Propedeuse



Les 1 


Wat heb ik gedaan tijdens deze les?: 

Shoot-to-print Exterieur fotografische opnames en hoge kwaliteit printen Binnen de tijdspanne van de les ga je met je team een korte foto reportage maken rondom een maatschappelijk thema wat aan het begin van de les wordt gegeven. (SDG) We plakken het display van de fotocamera af ! De gemaakte beelden worden geselecteerd en hoogwaardig geprint. Aan het einde van de les worden deze in een mini expo gepresenteerd.

We kregen een nummer toegewezen via een random ‘nummer generator’ hier kwam nummer 14 uit. Leven in het water. Hier gingen we mee aan de slag. 

De onderstaande afbeelding rechts laat zien waar we precies beelden hebben gemaakt. Ik werkte tijdens deze les samen met Yvela en Vincent. Het was fijn om met ze samen te werken. Dit omdat ze beide sirieuse studenten zijn en echt graag willen. 


Hieronder zijn de beelden te zien die we gemaakt hebben. Dit is de selectie. 


Hieronder ziet u beelden van de expo. Onze insteek tijdens het exposeren van de beelden was om op een extreme manier aan te tonen dat de natuur kapot is. Zo hebben wij het tijdens deze serie geinterpeteerd. Een vrij extreem standpunt dat en wakker moet schudden.We zijn verscheurt geraakt met hoe we omgaan met de natuur. Vandaar dat we de prints ook hebben verscheurt. Bij het linker beeld kunt u zien dat we water hebben gegooid over de beelden. Dit omdat het onderwerp was ‘leven onder water’ vandaar dat wij als makers ook hier in de presentatie wijze op in wilde spelen. De prints zijn nat en doorweekt. 


Reflectie les:

De les was nuttig. Ik heb nieuwe dingen geleerd. Ik dacht dit doe je wel even. Het was moeilijker dan ik dacht. Maar uiteindelijk via het groepje waar ik in zat lukte het prima om tot nieuw werk te komen. Het was erg leuk om te zien dat iedereen zo gemotiveerd en enthausiast was. We wilde er echt voor gaan. We probeerde op een nieuwe verfrissende manier om te gaan met het onderwerp. Ik denk dat dat prima gelukt is. Ik vond het mooi om te zien dat iedereen bij de presentatie van de beelden eerst nogal verward was bij het zien van het werk en vooral de wijze waarop het gepresenteerd was. Persoonlijk denk ik dan dat je iets goed doet als maker. Mensen denken er echt over na. Ze willen er iets over zeggen. Dat is een mooi iets. 

Technische feedback:

Het was lastig om via deze manier van werken ‘correcte’ technische keuzes te maken. Dit ging na verloop van tijd beter. Wel was dit in het begin erg lastig. Ook merkte ik dat je via deze manier van omgaan met beeld een heel anderen techische benadering hebt van het schieten van beeld. Je bent veel meer opzoek naar bepaalde hoeken. Je wordt meer bewust van felle tonen en zachteren tonen. Vooral als je bijvoorbeeld kijkt naar zon dat weerkaatst op het water.

In het onderstaande schema kunt u goed zien hoe we bij verschillende lichtomstandigheden steeds technisch de camera veranderen van instellingen. 


Les 2


Wat heb ik gedaan tijdens deze les?:

AKV-News Exterieur audiovisuele opnames Complexere situaties met camera, geluid en natuurlijk licht. Binnen de tijdspanne van de les ga je met je team een korte audiovisuele reportage maken rondom een maatschappelijk thema wat aan het begin van de les wordt gegeven. (SDG) Aan het einde van de les worden deze via stjoost.art gestreamed.

Hieronder kunt u het eindwerk bekijken van les twee. We zijn weer aan de slag gedaan met een random genereert nummer uit de SDG lijst. Deze keer hadden we nummer 2. Geen honger. 


Hieronder kunt u de eindvideo bekijken. Tijdens deze les werkte ik samen met Thomas, Hanna en Robert. De samenwerking verliep prima. We wilde humor betrekken in het onderwerp omdat dit de kijker meestal sneller en directer bind. We wilde proberen een bepaalde luchtigheid te creeeren. Ookal is het onderwerp ‘geen honger’ natuurlijk een zeer belangrijk onderwerp.

Tijdens de opname hadden we verschillende taken.

- Thomas: Presentator
- Hanna: Director (Leiding)
- Robert: Camera man
- Joost: Geintervieuwde

Mijn rol vondt ik prettig om uit te voeren. Wel merk ik dat ik dit in het begin altijd even lastig vind maar vervolgens eigenlijk wel heel leuk vind om te doen. De anderen taken verliepen ook goed. Robert heeft film gestudeerd aan het mbo dus was volledig vertrouwd met het filmen van dit soort projecten. 


Behind the scenes beelden: 


Reflectie les:

Deze les ging in het begin een beetje stroef. We wisten niet goed wat we met de opdracht aan moesten. Humoristisch of bloed sirieus? Wat is je insteek? Dat vonden we in het begin lastig maar lukte na een goeie brainstorm sessie prima. Ik vond het leuk om de hoofdpersoon te zijn in het werk dat we maakte. Ik merkte dat ik dit een beetje leuk en uit mijn comfortzone te gelijk vond. Het is goed vind ik als je uit je vertrouwde bubbel stapt. Daar groei je van. Soms is de daadwerkelijke ervaring over het gene wat je doet heel anders dan de gedachten die je van te voren hebt. Dat was vandaag ook weer het geval. Verder was het erg leuk om te zien wat anderen hadden gemaakt. Totaal anderen insteken. Tof!
 
Technische feedback:

Het was fijn om te beschikken over Robert en Thomas in het groepje waar ik in zat. Ze hebben naast ikzelf hiervoor een mbo studie in film gevolgd. Dit is altijd handig. Je hebt zo direct technische kennis binnen. Hannah heeft ook zeker hele nuttige kennis toegevoegd maar dan meer het creatieve gedeelte wat zeker even belangrijk is. Het geluid had denk ik nog iets beter gekunt. Ook hadden we achteraf beter een statief kunnen gebruiken voor een rustiger beeld. 

Les 3


Tijdens de laatste les van Technologie gaan jullie een livestream verzorgen over het gekozen SDG thema. Het wordt een uitzending met 3 camera’s die direct geschakeld worden.

De gesprekken worden geleid door een talkshow host en die ontvangt en spreekt met 2 gasten.

De totale duur van de uitzending is 15 minuten en wordt gestreamd via stjoost.art net zoals in de vorige les met de reportages.

Dit is een opdracht die op de volgende punten voorbereiding vraagt en die jullie onderling als klas moeten verdelen. Tijdens de livestream zijn er diverse rollen die vervuld moeten worden.

Voorbereidingen en rollen:
  • Ga rond het gekozen SDG thema een tweetal sprekers verzorgen (liefst van buiten de academie) die bereid zijn om een paar uur te gast te zijn. Heb voor de uitzending al een gesprek met deze mensen om te weten hoe ze spreken en te weten wat interessant zou zijn om hun verder over te bevragen tijdens de talkshow. Kies sprekers die verschillende perspectieven hebben op het onderwerp. 
  • Bedenk een decor voor in de toneeltoren waar deze gesprekken binnen gaan plaatsvinden. Verzamel deze decor benodigdheden en breng die al gaande weg deze weken naar de toneeltoren (in overleg met mij ! )
  • Ontwerp de audiovisuele onderdelen die de herkenbaarheid van het programma maken. ( leader, lower-thirds, titels tune, bumper, stinger).

Rollen:

  • Redactie: Vanuit deze rol worden de sprekers gezocht en de onderwerpen uitgediept waar in de talkshow verder over gepraat gaat worden. (Research).
  • Productie: In deze rol ben je hoofdverantwoordelijk voor de organisatie van de talkshow. Je zorgt dat alle voorbereidingen, middelen en crew op het juiste moment voorhanden zijn en dat iedereen geïnformeerd blijft.
  • Artdirection: Deze rol is verantwoordelijk voor het decor en de aankleding. Je maakt samen met de regie een licht plan en maakt het decor dusdanig dat de camera’s interessante composities kunnen maken.
  • Sounddesign: Tune, Bumper & Stingers. Deze rol verzorgt de herkenbaarheid van het programma in muziek en geluid. 
  • Visuals: Deze rol verzorgt de visuele herkenbaarheid van het programma en de visueel ondersteunende onderdelen ( leader, lower thirds en titels) .
  • Talkshow host: In deze rol ben je de gespreksleider van de talkshow. Je verdiept je in de sprekers en het onderwerp die worden aangedragen. Je reguleert het gesprek. Je stelt vragen en zorgt voor dynamiek door de sprekers op elkaar te laten reageren.
  • Regie: In deze rol maak je de keuzes over hoe dit gesprek in beeld gebracht wordt met de camera’s. Je geeft aanwijzingen aan de camera mensen, de schakeltechnicus, geluidstechnicus en de floormanager. Tijdens de show werk je vanuit de regiekamer.
  • Floormanager: In de rol als floormanager ben je hoofdverantwoordelijk voor wat er op de studiovloer gedaan moet worden. Je staat in direct contact met de regie, je verzorgt de tijdsbewaking en geeft cues door aan de talkshow host en aan andere mensen op de vloer. Je begeleid de gasten naar de set en zorgt dat er orde en rust blijft.
  • Schakeltechnicus: In deze rol schakel je op aanwijzingen van de regie naar de camera beelden en andere visuals.
  • Geluidstechnicus: In deze rol maak je de algemene geluidsmixage van de verschillende microfoon signalen en andere geluidsbronnen. Je opereert vanuit de regie.
  • Geluid assistent: Je brengt de zenders aan bij de gasten en de talkshow host en houdt de niveaus en batterij levels in de gaten. Eventueel bedien je een vaste microfoon in het geval van zender storing of andere interventie.
  • Stream technicus: In deze rol zet je de livestream op en hou je de kwaliteit in het oog doordat je zelf de stream meekijkt en luistert zoals die door de kijkers ervaren kunnen worden.
  • Runner: Op de studiovloer ben je de algemene assistent voor allerlei zaken.

Onderwerp live stream

We moesten een onderwerp kiezen uit een van de 16 SDG doelen. 
Het werd punt 4 kwaliteitsonderwijs. Vervolgens is er een taakverdeling gemaakt om te zorgen dat iedereen een taak heeft en weet wat hij of zei moet doen. 

Mijn taak werd de regie! En naast deze taak was ik runner. Iemand die eigenlijk overal meehelpt waar nodig. 


Ondertussen werd er door de redactie een document gemaakt waar informatie ingezet werd wat betreft de voorbereiding op de livestream. 


Vervolgens begonnen we aan de voorbereidingen van de live stream op locatie!
De onderstaande beelden geven een inkijken hoe de opname ruimte er precies uitziet. We werkte met meerdere lampen om alles goed uit te lichten. Ook waren er 3 verschillende camera’s aanwezig om te zorgen dat we genoeg verschillende perspectieven konden gebruiken tijdesn de live show. 


Zelf ging ik aan de slag bij de regie! En als runner om overal te ondersteunen waar nodig. Hieronder zie je de omgeving waar ik bezig was deze dag. 


De taak van de regie vervulde ik samen met Katalin. Hieronder kunt u enkele aantekeningen lezen die we hebben gemaakt. Eigenlijk was het lastige aan de taak regie dat je dit op het live moment zelf moeilijk samen kan doen. Dit omdat je daar simpel weg gewoon geen tijd voor hebt. 


Hieronder kunt u de live stream terug kijken. Zelf ben ik tevreden over de live stream. Vooral omdat het voormij zelf de eerste keer was en vandaar dat ik direct veel heb geleerd en dit ook zeker vaker zou willen doen. 


Reflectie les:

Ik vond het deze les een beetje spannend. Dit omdat ik mijn taak nog nooit had uitgevoerd. Ik wist wat het inhield. Maar dit betekend niet dat je het ook goed uitvoerd op het moment dat het verwacht word. Tijdens deze les was ik samen met Katalin verantwoordelijk voor de regie. We gingen goed samen kijken hoe dit te benaderen. Na afloop van de les merkte we dat het eigenlijk helemaal niet handig is om deze taak door twee personen uit te laten voeren. Je hebt eigenlijk niet de tijd om dit soort werk op te splitsen. Ik voelde mijzelf redelijk ongemakkelijk omdat ik uiteindelijk de regie heb gevoerd. Robert vroeg of ik hem wilde aansturen als technicus. Dit vond ik helemaal prima maar indirect had toen Katalin weinig meer te doen. Dit zouden we de volgende keer anders moeten aanpakken want iedereen verdient de kans om de betreffende taak te beoefenen. 

Technische feedback:

Naar mijn weten ging dit prima. Er werden meerderen lampen gebruikt tijdens het opzetten van de studio. Ook zag ik dat deze volgens mij goed waren gebruikt op technisch vlak. Het is lastig om veel te zeggen over de techniek bij deze les. Vooral omdat ik bezig met met de regie in de controllen kamer. Hier was de techniek goed verzorgd. De anamatie zag er goed uit. We had ik tijdens het communiceren van de commandos beter moeten letten op de momenten dat de verschillende camera’s stil stonden. Dit was soms niet het geval. Dat zijn echt beginners fouten denk ik.  


Vaktheorie P4 - Propedeuse



Analysemodel fotoboek


Inleiding

Om zelf in staat te zijn een beeld te geven van jouw werkwijze aan anderen, moet je in staat zijn de werkwijze van andere fotografen te herkennen door hun werk te analyseren en te leren interpreteren. Door je te verplaatsen in hun positie word jij je bewust van hun keuzes en vooral van mogelijkheden die zij hadden en die jij nu nog niet ziet. Dit geeft je handvatten om je eigen keuzes beter af te bakenen en te definiëren voor jezelf en anderen. 

Deze opdracht wordt gedaan aan de hand van een fotografisch project in boekvorm. Het is bedoeld als tussenstap om in staat te zijn beter over een eigen project na te denken, voor te bereiden, te researchen en te communiceren met anderen. De opdracht is: 

Analyseer een fotoboek van een fotograaf en verplaats je zoveel mogelijk in de positie van de maker. Het moet om een boek gaan dat handelt over een specifiek onderwerp of thema. Dus niet een monografie met de beste foto’s. Je analyse moet antwoord geven op de volgende vragen: 




https://www.erikkessels.com/failed-it 


  1. Motivatie van de keuze.  

Waarom spreek juist dit boek jou zo aan?

Omdat het gaat over ‘mistakes’ meestal is dit een onderwerp dat gezien wordt als iets dat nutteloos is. En wat je dus opnieuw moet gaan proberen tot dat het lukt. Bij dit boek gaat het erom hoe je deze ‘mistakes’ kan omzetten tot nieuwe ideeen en vervolg stappen. Dat vind ik een mooi verfrissend nieuw uitgangpunt. 



https://www.ebay.co.uk/p/221973752

www.businessinsider.com/erik-kessels-failed-it-2016-6?international=true&r=US&IR=T 

2. Feitelijke informatie 

Dit is belangrijk voor degene aan wie je je verhaal vertelt, dan weten we allemaal waarover je praat. 

      -  wat is de titel van het boek? 

FAILED IT! Turning mistakes into ideas and other advice to screw it up successfully.
MISLUKT HET! Fouten omzetten in ideeën en ander advies om het met succes te verknoeien.

      -  wanneer is het gemaakt? 

In 2016 is het boek gepubliceerd. Ik weet niet precies wanneer het boek is gemaakt. 

      -  wanneer is het voor het eerst gepubliceerd en bij wie is het uitgegeven? 

First Published 2016 - Ohaidon Press Limited London - 
www.phaidon.com/store/general-non-fiction/failed-it-9780714871196/ 

      -  hoe groot was de oplage? 

Dit kon ik nergens vinden. 

      -  wanneer is het eventueel herdrukt (jaar, bij wie, grootte oplage)? 


www.goodreads.com/work/editions/46819105-failed-it-how-to-turn-mistakes-into-ideas-and-other-advice-for-success 


3. Context van het boek 

Dit is belangrijk, omdat je met de ogen van nu kijkt naar werk dat wellicht in een andere periode gemaakt is. Je interpretatie moet natuurlijk zoveel mogelijk aansluiten op de fotograaf toen. Je probeert je tenslotte in zijn/haar positie te verplaatsen, dus ook in die tijd. 

      -  hoe is het werk destijds ontvangen, wat waren de reacties? 


      -  overeenkomsten/verschillen met de reacties van vandaag? 


4. Onderwerp en thema 

Het verschil tussen onderwerp en thema is altijd een discussiepunt, dus is het belangrijk dat je uitlegt wat jij er in dit geval onder verstaat. 

      -  wat is het onderwerp? Wat is thema? 

Thema: Mislukt beeld. 
Onderwerp: Het onderwerp is hoe we naar ‘mislukt’ beeld kijken en wat we hier misschien allemaal nog meer mee kunnen doen als we bijvoorbeeld bewust fouten gaan maken. 


      -  was er een specifieke aanleiding om voor dit onderwerp en thema te kiezen? 

Ik heb deze specifieke aanleiding niet kunnen vinden. 

      -  wat is de vraag/probleemstelling/uitgangspunt? 

De probleemstelling van Erik Kessels was om opnieuw naar mislukte beelden te kijken. Wat kunnen we daar allemaal uithalen?

5. Research 

Hoe is de fotograaf te werk gegaan om informatie te krijgen en welke bronnen heeft hij/zij daarvoor geraadpleegd. 

      -  is het zelfonderzoek geweest om eigen overwegingen in kaart te brengen? 

Naar wat ik heb kunnen vinden is het zelf onderzoek geweest. 

      -  is het onderzoek geweest om vooral antwoord te vinden op eigen vragen? 

Ik denk dat het een lange fasinatie was van Erik om er achter te komen vanwaar die perfectie toch zo’n belangrijk geven is in vele zijn of haar beelden. Maar dit is een eigen invulling. 

      -  zijn het observaties geweest van gebeurtenissen die toevallig plaatsvonden? 

Ik denk het wel. 

      -  zijn het observaties geweest van georganiseerde gebeurtenissen? 

Nee. 

      -  is er dossieronderzoek aan vooraf gegaan (krantenartikelen, folders, tv-programma’s, online bronnen zoals sociale media en open data)? 

Ja. Er is een hoop onderzoek gedaan. Er wordt regelmatig aangehaakt bij verschillende feiten uit de media. Dit geeft een prettig idee om te lezen. Er is verdiepend onderzoek gedaan en het zijn geen losse gedachtens uitgetypt. 

      -  is er literatuuronderzoek geweest (van mensen die daar ook onderzoek naar hebben gedaan)? 

Ik denk het niet. 

      -  interviews (met betrokkenen, deskundigen)? 

Die zijn te lezen in het boek. 


6. Concept 
Vanuit welk perspectief of standpunt heeft de fotograaf het onderwerp benaderd? (Dit is één van de belangrijkste beslissingen die een fotograaf te maken heeft) 

Anders gezegd: 

      -  welke kapstok heeft de fotograaf gebruikt? 
 
Humoristische benadering. 

      -  is er sprake van een gesloten of een open situatie?

Een open situatie. Dit omdat er veel vragen worden gesteld zonder antwoorden. Naast dit wordt er ook een gesloten onderwerp open getrokken en in het daglicht gezet. 

      -  is er sprake van een exemplarische situatie?

Uhm hier heb ik helaas geen antwoord op. 

      -  is er sprake van één of meerdere fotografische genres? Welke?

Er wordt gebruik gemaakt van straatfotografie, portet, product, design.

      -  hoe heeft de fotograaf het onderwerp verbeeld? 

Op een humoristisch manier. Meestal is dit waarschijnlijk op deze manier onstaan maar dat maakt een beeld niet minder goed of grappig om naar te kijken. 

      -  is het positief of negatief? 

Voor mij geeft het boek mij positieve energie omdat het gaat over meestal negatief mislukt beeld opnieuw benaderen. 

      -  wat is de toon van het werk? 

De toon van het werk is humoristisch. Maar dit komt vooral door de context waar het beeld in is geplaatst. Als ik deze beelden in een prullenbak map zou vinden van een pc zou het totaal verkeerd over komen. 

      -  welke keuzes liggen daaraan ten grondslag? En welke heeft hij/zij uitgesloten? 

De keuze die gemaakt zijn zijn de juiste. Er wordt op een nieuwe frisse manier gekeken naar het werk.

      -  welk standpunt of perspectief neemt de fotograaf hierbij in? 

Geen antwoord gevonden.

      -  hoe is de koppeling tussen de research en het concept van waaruit de fotograaf werkt? 

De koppeling tussen research en concept is logisch ingevuld. Regelmatig is er een korte tekst dat gaat over een bepaald onderwerp dat aangekaard word en het concept sluit hier steeds goed op aan. 

      -  zijn er andere middelen gebruikt dan het fotografische beeld om de kennis van de research over te dragen? 

Ja. Er is vaak gebruik gemaakt van grote kop tekste die pagina vullend zijn. Dit vind ik rust uitstralen ookal staan de letter groot op de pagina er is voldoende lege ruimte.  

      -  welke inspiratiebronnen heeft de fotograaf gehad en welke visuele interesses en voorkeuren spelen daarbij een rol? 

      -  kun je herleiden waar de keuze van de titel vandaan komt? 

De titel van het boek is Failed It! Wat betekend het is niet gelukt. Een mega sterkte titel die direct scherp is en de toon zet. Er wordt direct een bepaalde prikkel bij mij als lezer geraakt. 

      -  kun je een fotografische stijl herkennen? 

De fotografische stijl is moeilijk in het kort te omschrijven omdat het boek veel werk laat zien van allemaal verschillende makers. Het is een boek bestaand uit gevonden beelden. De stijl zou ik omschrijven als rauw en puur. Zonder een photoshop filter. 

      -  behoort de fotograaf tot een bepaalde ‘school’ in de fotografie?

Ik denk dat de fotograaf hoort bij de catagorie ‘ongeschoold’ Waarschijnlijk zullen vele klassieke fotografen met afschuw kijken naar het boek omdat het vol staat met ‘fouten’



7. Techniek 

      -  welke camera heeft de fotograaf gebruikt en was daar een reden voor? 

Ik heb dit niet kunnen vinden helaas. Bij het gekozen boek is dit ook geen belangrijk gegeven. 

      -  wat voor lens heeft de fotograaf gebruikt? 

Dat heb ik ook niet kunnen vinden. Dit omdat er van veel verschillende fotografen werk te zien is in het boek. 

      -  is het werk in kleur en/of zwart-wit gemaakt en was daar een reden voor? 

Het werk is vaak in kleur maar op sommige momenten ook in zwart wit. De reden waarom dit op het ene moment zo is en 

      -  welke invloeden zijn gebruikt in het beeld: 
      - weer/ licht/ tijd van de dag/ jaargetijde/ moment/ perspectief (dieptewerking)/ camerastandpunt

De bovenstaande vragen zijn lastig om te beandwoorden omdat bij elk beeld in het boek een anderen invloed van kracht is. Er wordt afgewisseld met eigenlijk alle bovenstaande invloeden. 


8. Organisatie 

      -  wat heeft de fotograaf moeten organiseren om de opnames mogelijk te maken? 

In het boek van Erik Kessels is Erik een collector en fotograaf ineen. Hij heeft een beeld selectie gemaakt en eigen werk in het boek verwerkt. Om de gekozen beelden in het boek te krijgen was het dus vooral noodzakelijk om contact op te nemen met de betrefende beeldmakers.  

      -  welke hulp van anderen heeft hij/zij daarbijnodig gehad? 

Erik Kessels heeft het boek zelf gemaakt. Wel met beeld van anderen fotograferen. Dus het werk dat te zien is is niet alleen zijn eigen werk. 

      -  welke locaties, toestemming, middelen en spullen waren nodig om één en ander mogelijk te maken? 

Dat staat nergens online en is ook niet te achter halen via het boek. Dit omdat daar het boek niet om draait. Het boek draait om ‘mislukt’ beeld en wat je hier allemaal uit kan halen.  

      -  hoe lang heeft iemand aan dit project gewerkt? 

Dit heb ik nergens kunnen vinden helaas. 

      -  hoe is het project gefinancierd? 

Dit heb ik helaas nergens kunnen vinden. Wel worden er aan het einde van het boek een lijst aan mensen bedankt voor het realiseren van het boek. 

      -  hoe is het boek gefinancierd? Sponsors? Crowdfunding?)

Nergens vindbaar. Het boek is uitgegeven door Phaidon Press.

9. Verhaalstructuur 
  
      -  welke scenes of hoofdstukken zijn te onderscheiden?

Er zijn verschillende hoofdstukken in het boek. De volgende: The Epic Fail. The Happy Failure. Fail to Follow the Rules. Fail to Find Inspiration. Elke kop heeft daarnaast nog enkele sub kopen die meer verdieping geven aan het onderwerp. 

      -  vanuit welke vertelperspectief wordt het verhaal gepresenteerd?

Het verhaal wordt gepresenteerd vanuit 

      -  welke rol speelt de tekst in relatie tot het beeldverhaal?

Een hele mooie duidelijke rol. Er is naar mijn idee voor een goede strakke vormgeving gekozen. Tekst pagina’s gemixt met tekst kopen die op een enkele pagina staan. Daarnaast zijn er ook afbeeldingen die twee pagina’s volledig vullen. Of pagina’s die 4 of soms 6 pagina’s vullen met allemaal even veel wit ruimte tussen de beelden. 

      -  wordt er gebruik gemaakt van infographics? Zo ja, met welk doel? 

Nee hier wordt geen gebruik van gemaakt. 

      -  heeft het boek een (interactieve) uitbreiding op sociale media?

Nee. Dat heeft dit boek helaas niet. 

      -  wie heeft de vormgeving en verhaalstructuur van het boek verzorgd?

Vormgving door: Julia Hasting. Verhaalstructuur heb ik niet kunnen vinden. 
 
      -  welke bijdrage levert de vormgeving aan de vertelling? 

Persoonlijk vind ik het prettig lezen. De tekst heeft een goede mooie grote. Het leest door het lettertype en de grote fijn. Ook de vele kleine allinia’s vind ik heel prettig tijdens het lezen. 

10. Uitvoering van de publicatie 

      -  hoeveel pagina’s heeft het boek?

167 pagina’s 

      -  wat is de verhouding tussen tekst en beeld? 

Ik denk dat de verhouding 50/50 is. Er staan veel afbeeldingen maar naast dit ook stukken stekst die goed bondig zijn en snel te lezen. 

      -  hoe zijn de foto’s op de pagina geplaatst? (grootte, beeldrijm, aflopend of met witrand,                  bladspiegel)

Als er een afbeelding per pagina wordt gebruikt is dit altijd met witrand. Bij de afbeeldingen die 2 pagina’s als horizontaal beeld vullen wordt er geen witrand gebruikt.

      - welk formaat heeft het boek? 

Afmeting: 17,7 x 12 x 1,7 cm

      - heeft het een hardcover of paperback?

Paperback

      - is er een speciale editie, bijvoorbeeld gesigneerd en met een fotoprint?

Toen het boek in 2016 gepubliceerd werd was het mogelijk om naar een singeer sessie te gaan en je boek te laten singeren. Het is nu niet meer mogelijk dit te laten doen. Misschien komen er in de toekomst nog singeel sessies of wordt dit nog als extra optie uitgegeven maar die kans schat ik klein. 


      - voor welke druktechniek is gekozen? (o.a. offset, duotoon)

Niet gevonden. 

      - Welke drukkerij? 

Phaidon Press Limited uit Londen. 

      -  op wat voor papier(soorten) is het gedrukt (o.a. mat, glanzend, welke dikte)

Ik denk, mat papier 250 grams. 

      -  is de vormgeving terughoudend of is de ontwerper nadrukkelijk aanwezig?

Ik vind de vormgeving aanwezig op een positieve manier. Het is simpel maar doeltreffend voor het verhaal dst verteld wordt. Alles is duidelijk. Goed leesbaar en het overbodige is weggelaten. Dit geheel is zeer prettig te bekijken en te lezen. 

11. Evaluatie 

      -  zou je met hetzelfde onderwerp dezelfde bronnen hebben geraadpleegd? 

Ik denk dat ik anderen bronnen had geraadpleegt als Erik Kessels maar dat dit puur komt omdat deze maker al veel langer in het vak zich bevind dan ik. 

      -  kun je andere bronnen bedenken? 

Verwijderd werk van kunstacademie studenten. Of van studenten aan een creative opleiding op het mbo. Er wordt veel werk direct verwijderd zonder het ooit te tonen. Of het wordt niet verwijderd maar nooit getoond omdat er gedacht wordt dat het mislukt is. 

      -  zou je met hetzelfde onderwerp en dezelfde bronnen dezelfde keuzes voor de verbeelding van              het onderwerp hebben gemaakt? 

Ik denk dat ik deels de zelfde keuzes zou hebben gemaakt. Dit omdat ik tijdens het bekijken van het boek weinig ergenis heb gemerkt bij mijzelf. Ik begreep de keuzes wel. 

      -  kun je andere keuzes voor de verbeelding of het visualiseren bedenken?


Ik vind dit een lastige vraag. In eerste instansie niet maar een enkel ding dat er wel meer had kunnen gebeuren is het gebruik van losse portretten. Dus geen groepsportretten alleen maar. Dit had het boek naar diverser gemaakt. 

12. Conclusie         
Wat heb je van de opdracht geleerd, ook ten aanzien van het feit-fictie debat? Over welk onderwerp zou jij een boek willen maken?  

Van de opdracht heb ik enkele dingen geleerd. Sommige vragen vond ik totaal niet relevant anderen wel. De vragen die gingen over de oplagen of over specifieke feiten vond ik niet echt vragen die er toe doen. Vragen die gingen over keuzes over het boek vond ik nuttig. Uiteindelijk vond ik het feit fictie debat veel terug komen in het boek. Het boek gaat over mislukt beeld en waarom we deze beelden mislukt vinden. Maar vooral wat we van deze ‘mislukte’ beelden nog kunnen leren of wat de schoonheid is die zichtbaar is maar die we eigenlijk gewoon overslaan. Vaak gaan de feiten die we onszelf opleggen in de fotografie over het scherpe beeld of de bepaalde verhouding. Maar vaak zijn dit feiten die je ook gewoon los zou kunnen laten. 

Zelf zou ik graag een boek willen maken over minimalisme. Het onderwerp minimalisme is breed en groot. Je zou minimalisme kunnen zien als een levenswijze. En dat is precies wat ik er interesant aan vind. Voor mijzelf geeft het rust. Het los laten van het onnodige en pure focus op het essenciele in het hier en nu. Dat geeft mij een goed gevoel. Het voelt alsof je je eigen regie meer neemt en de eigen leef omgeving meer finetuned. Als ik een boek zou willen maken over minimalisme zou dit gaan over hoe ik dit als mens zie en wat ik hier aan heb. Maar vooral wat vele mensen denken dat minimalisme betekend en wat voor verschillende misschien we mis interpetaties er rondraan. 

Totale Analyse (300 woorden)

Failed It! Door Erik Kessels. Het boek gaat over mislukt beeld. Maar vooral wat we nog allemaal hebben aan deze beelden. We kunnen daar zeker nog een hoop van leren en veel meer uithalen volgens Kessels. Het boek geeft een mooi beeld van wat we ‘mislukt’ vinden en waarom we dit vinden. Maar vooral ook dat het maken van mislukt beeld ook veel leert over wat we zouden willen maken bijvoorbeeld. Eigenlijk omschrijft Kessels het heel mooi. Wordt geïnspireerd door errors. Errors zijn eigenlijk geen fouten het zijn momenten waar er iets onverwachts en spannends gebeurd. In de laatste pagina van het boek omschrijft Kessels heel de essentie van waar het eigenlijk allemaal om draait.

Failure isn't fatal - quite the contrary. It's downright fabulous.

Falen is niet dodelijk – integendeel. Het is ronduit fantastisch.

Het geeft voor mij ook precies in het laatste stukje van het boek aan waar het om gaat en dat het echt compleet maakt. Uiteindelijk is het onderwerp van het boek een onderwerp dat vaak niet besproken wordt. Al helemaal niet op bijvoorbeeld een mbo-studie fotografie waar ik zelf heb gestudeerd. Daar is beeld ‘mislukt’ als het bewogen, overbelicht of bijvoorbeeld niet op de juiste perspectief genomen is. Het is dan direct fout en niet bruikbaar. Eigenlijk zou het boek van Kessels in het lesmateriaal moeten zitten bij bijvoorbeeld een fotografie studie op het mbo. Vooral omdat het een ander perspectief geeft op beelden die vaak tijdens deze studie worden afgekeurd. We moeten beseffen dat deze beelden heel waardevol zijn. Het geeft ons een hoop kennis. Eigenlijk heeft het boek veel meer gelaagdheden als je in eerste instantie zou denken. In alle delen van de samenleving zijn we opzoek naar perfectie zo ook in de fotografie.

Technologie P3 - Propedeuse 


Les 1: 

Neem een interview af van een medeklasgenoot. Vertrek vanuit de aangeleverde voorbeeldvragen maar vul dit aan met vragen waarmee je je mede klasgenoot beter leert kennen. Belangrijk is dat de geluidsopnames van hoge kwaliteit zijn en dat ze zo gemonteerd kunnen worden dat de vraag van de interviewer niet te horen is.

We gingen een interview opnemen! Tof! Ik nam een interview af bij Katalin. Hieronder had ik enkele vragen voor mijzelf genoteerd. Vervolgens nam Katalin een interview bij mij af. 


Hieronder kunt u het interview beluisteren dat ik met Katalin af heb genomen. 


Hieronder kunt u de interviews beluisteren die ik samen met Thomas uitwissel. 



Met het bovenstaande interview dat ik heb gehad met Katalin gaat Thomas verder werken. 


Het bovenstaande interview heeft Thomas bewerkt. 



Met het bovenstaande interview dat Thomas heeft gehad met Robert ga ik verder werken.


Het bovenstaande interview van Robert met Thomas heb ik bewerkt. 

Les 2: 

Bekijk de film ‘Man With a Movie Camera’ en maak een analyse van de vele cinematografische middelen die gebruikt worden en beschrijf het beeldinhoudelijke effect ervan. Kies een tweetal scenes uit de film met zo’n specifiek cinematografisch gebruik van de camera en bedenk hoe je die in de komende les gaat namaken.

Review film:

Interesant! De film deed mij denken aan lichte propaganda achtige beelden. Dit omdat veel vanaf boven af naar beneden is gefilmd. Er wordt zo dus een perspectief gecreeerd dat de mens klein is. Verder zie je ook aan het land dat de film geproduceerd heeft de Sovjet-Unie dat dit een totaal ander land is dan het westerse Nederland. Dat vind ik zichtbaar. Ik vond ook dat de beelden voor de tijd geest soms erg verfrissend waren. Ik denk dat de film echt moest uitstralen wat er mogelijk was. Er is een shot waar er volgens mij van onder de tram wordt gefilmd. Dit was in die tijd echt een enorm werk. Ik denk dat er een stuk uit de grond is gegraven omdat dit anders simpelweg niet mogelijk was met de grote camera’s van die tijd. 
                           
  
Stil uit scene 1 - 30:00/30:25 + de orginele scene zelf.


Stil uit scene 2 - 14:07/14:15 + de orginele scene zelf. 


Gemaakte scenes kunt u bekijken in de onderstaande video. 


Hieronder kunt u nog extra stills vinden die gemaakt zijn na aanleiding van de film. 


Les 3 - Know your facts - licht

Links de scene die we als groep hebben nagemaakt. Rechts de scene die we hebben gemaakt. 


Eindwerk portret video die ik heb gemaakt over Robert. 


Hieronder staan de beelden die door Yvela Verhuizen gemaakt zijn. Met deze beelden moest ik de eindvideo maken + het interview dat Thomas afnam met Robert. Persoonlijk vond ik het bizar dat ik rond de 10 beelden kreeg waarmee ik een video moest maken. Maar dit zijn precies de dingen die je leert tijden het proces van elkaar als collegas materiaal doorgeven. Dus ik heb met de materialen die ik had geprobeerd het best mogelijke eindwerk te maken. 


Voor Thomas had ik bijvoorbeeld rond de 80 shots gefilmd. Hier kan je dan als video editer veel meer kanten mee op. Je hebt keuze. In de onderstaande afbeelden heeft u een kort overzicht veel de shots die ik heb gemaakt. 




 


 

Feedback


Geluid:

Ruwe versie Katalin: Interview is opgenomen in de geluid studio. Het waren fijne open vragen. Hier kan ik wat mee als geïnterviewde. Gesloten vragen werken minder goed en maken het gesprek erg hakerig
Montage geluid Thomas: De ruwe versie heb je goed gemonteerd. De tussen momenten zijn er uitgehaald en dit geeft nu een rustige luister ervaring. Verder hoor je tijdens het interview wel dat de geïnterviewde erg dicht tegen de microfoon aan praat. De afstand tot de microfoon is van invloed op de klank van de stem. Dichter bij de microfoon klinkt een stem voller, warmer en luider. Dat heet het proximity effect. Dit komt doordat de microfoon dan meer lage frequenties oppikt.
Camera:

Thomas:
De samenwerking tussen Thomas en mij als geportretteerde vond ik zeer prettig. Thomas wilde beelden schieten bij Stek in Breda. We hadden fijne gespreken samen en daardoor stelde hij mij op mijn gemak. Het filmen van mij ging zeer geleidelijk en niet geforceerd. Vaak had ik het niet in de gaten dat ik gefilmd werd en had ik dit naderhand pas in de gaten. Daarnaast vond ik de afwisseling van perspectieven die gebruikt zijn goed. Naast dat er loop shots van mij gemaakt zijn zijn er ook beelden geschoten zijn bijvoorbeeld over mijn schouder tot het zwaaien naar de cameraman zelf. Ik vind deze afwisselingen goed werken. Wel zou ik als feedback mee willen geven meer te kijken naar wat je als filmmaker precies wilt vastleggen. Ik had het persoonlijk helemaal niet erg gevonden als hij mij vaker had gestuurd met de ideeën die hij precies had.



Licht: 

Luuk: Goed gewerkt met het licht! Je bent aan de slag gegaan met color grading zie ik. Dat vind ik vaak gedurfd. Vooral omdat je vaak ziet dat dit niet op de juiste manier wordt ingezet. Het wordt dan erg onrealistisch. Ik vind dat je op een goede manier om bent gegaan met color grading. Een minpuntje vind ik wel dat je dit niet consequent hebt aangepakt. Dus bij sommige shots zie je heel erg dat het een raw opname is. Dit vind ik jammer. Probeer deze lijn dan door te trekken dat het een beter geheel wordt.
Robert: Alles is heel puur. Mooi! Wel zou ik je willen adviseren wat je met bijvoorbeeld lichte aanpassingen in bij bevoordeeld de color grading van de beelden nog extra daar uit zou kunnen halen.



Montage:

Luuk: Mooi gemaakt! Goeie keuze om ook gebruikt te maken van een achtergrond nummer inplaats van alleen het interview. Dit vind ik een goede toevoeging. Wel ben ik van mening dat een ander achtergrond nummer beter bij mij als persoon past dan het nummer dat nu gebruikt is.
Robert: Ten eerste vind ik het heel mooi dat je weer een anderen selectie beelden hebt gebruikt dan Luuk. Ook zie ik dat je gezocht hebt naar de spontane stukken film. Ik zwaai naar de cameraman, gooi een banaan of praat met de cameraman. Dit vind ik de video persoonlijker maken. Goed gekozen!


Vaktheorie P3 - Propedeuse 


Week One

Lets start unpacking The photo was taken by Annie Leibovitz during a war in Yugoslavia. It's called Bloody Bicycle (Sarajevo, 1993), and the picture doesn't just invite you, it compels you, forces you to ask, "What just happened?"


Het verhaal dat ik heb geschreven na aanleiding van het bovenstaande beeld:


Na het bovenstaande stuk te hebben geschreven ben ik op onderzoek gegaan naar de maker en het verhaal achter de foto. 


bron: http://www.dfe.uem.br/comunicauem/2017/11/03/annie-leibovitz-uma-das-mais-importantes-fotografas-da-atualidade/

Week Two

Workshop: Gauge the dials. In small groups I want each of you to choose and evaluate the four examples. I want you to use the narrativity dials and develop a statement of the works place on the scale.

Voorbeeld 1: 

 
Voorbeeld 2: 


Voorbeeld 3: 


Voorbeeld 4:


Extra work: 


Short film analyse - Pink Trailer



Week Four

250 Words: As individuals choose one of the photos/film clips presented last week and using the “dials” determine and support your theory of why it is weak/slow narrative or fast/complex narrative. You may use the same film/photo as last week but I need to see YOUR reasoning why it is weak/slow complex/fast

Uitwerking:

Ik het onderstaande clip gekozen:
‘Viktor Axelsen and Kento Momota give Odense fans a final for the ages’

In deze clip zie je de twee grootste badmintonners spelen van dit moment. Ze spelen een finalewedstrijd tijdens het toernooi de DenmarkOpen2021. De badmintonner Kento Momota met het blauwe shirt is de nummer een van de wereld op dit moment. Een echt sterkte tegenstander dus. Zijn nationaliteit is Japans. Veel goede badmintonners komen uit Japan, Indonesia, en India. Het is daarom erg bijzonder dat badmintonner Victor Axelsen uit Denemarken deze finale wint. Victor Axelsen is een speler die uit Denemarken komt en je merkt aan alles dat badminton daar echt enorm leeft. Het publiek gaat voor badminton begrippen echt los als er een belangrijk punt wordt gemaakt. De clip toont voor mij een complex en snel verhaal. Dit omdat je als leek eigenlijk erg weinig informatie krijgt. Er wordt vanuit gegaan dat je weet naar wat je kijkt omdat het een clip is van een finalewedstrijd dus dat zou kunnen aan tonen dat er al meerdere video’s hiervoor zijn geweest. Daarnaast zie je echt een focus in het beeld, het veld. Verder is de omgeving vrij donker en op de achtergrond. Daarnaast zie je ook dat het spel erg snel gaat. Soms gaat de shuttle zo snel dat je het bijna niet ziet. Daarom is het dus zaak om erg gefocust te kijken. Het is voorbij voordat je het weet. Aan het einde van de video zie je de ontlading dit toont aan dat de waarde van de winst echt iets betekend.



500 words: Using the Narrative Roadmap unpack ONE of the following – (Chosen from examples brought forward in class) This will be a written response (not just answering the questions), max 1 page.

Stappenplan verhaalanalyse film

1. Wat is het bepalende conflict/probleem in de film? (dit kunnen ook meerdere conflicten/problemen zijn).
2. Hoe ontwikkelt dit conflict/probleem zich gedurende de film?
3. Hoe verhoudt de plot zich tot het verhaal?
a. Wat toont de plot?
b. Weke verhaalinformatie moet de kijker zelf construeren?
4. Vanuit welk perspectief vertelt de plot het verhaal?
5. Is er sprake van subjectieve of objectieve narratie?
Beschrijf hoe dit verschilt per moment in de plot.
6. Is er sprake van beperkte of onbeperkte narratie?
Beschrijf hoe dit verschilt per moment in de plot.
7. Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende de film?
8. Welke existentiële, filosofische, maatschappelijke en/of politieke thema’s worden in de film onderzocht en uitgediept? 9. Welke positie kiest de film ten aanzien van deze thema’s?

• The Ghost Story


• Encanto (Deze film heb ik gekozen)


• Eternal Sunshine for the spotless Mind


• Black Klansman


Uitwerking:

Mirabel de hoofdpersoon in de film heeft geen magische kracht net zoals de anderen van haar familie. Dat vindt ze echt enorm vervelend. Ze voelt het als enorme last ten opzichte van haar familie dat ze geen bijzondere gave heeft. Ook draait de film veel over of je wel genoeg je best doet om iemand trots te maken. Maar wanneer doe je genoeg je best? Soms is het prima als je jezelf niet gek laat maken door anderen. De film toont aan dat mensen soms de essentie mislopen en zich ook blind kunnen staren op bijvoorbeeld in deze de bij zonderen krachten. Je zou je misschien af kunnen vragen waarom deze aanwezig zijn in de film? Hoe zijn deze ontstaan? Mirabel is opzoek naar iets waarmee ze haar familie trots kan maken. Alleen door kramachtig te zoeken naar iets waarmee ze haar familie trots kan maken wordt ze als last ervaren en veroorzaakt ze ongelukjes. Als de film verder loopt merk je dat ze voor zichzelf een missie opstelt. Ze wild ervoor zorgen dat de bij zonderen krachten die haar familie leden hebben behouden blijven. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk lukt het haar maar daar zijn wel nieuwe inzichten voor nodig. Op de huidige manier van samenleven was dit niet gelukt. De plot in het verhaal toont aan dat iedereen een gave heeft en we het beste samen kunnen werken zodat we tot mooie dingen kunnen geraken. Ook laat het plot zien dat we allemaal niet te veel druk op elkaar moeten leggen. Het plot toont ook aan dat als iemand nog zo hart zijn best doet maar de ontvanger alleen het slechte ziet dit zinloos is.  

Dat jongeren nu in de tijd waarin we leven vaak worstelen met het verwachting patroon van de ouderen generatie. Vaak is deze verwachting helemaal niet haalbaar. Maar dit wordt wel geacht te volgen of waar te maken anders voldoe je niet aan de standaard en dat mag natuurlijk niet. Naar mijn mening mag je afwijken van de norm en afwijken van de ouderen conservatieve generatie. De film toont aan het einde aan dat dit beeld veranderd. In een groot gedeelte was Mirabel de ‘andere’ in de film. Maar aan het einde zie je dat ze haar echt gaan waarderen en dan bedoel ik vooral Aduela. Het perspectief waaruit het plot verteld wordt is vanuit een verfrissend en ‘alles komt goed’ perspectief. Uiteindelijk zie je dat het eerst heel erg fout gaat en dat er vooral miscommunicatie plaats vindt. Dit lijdt tot verwarring in het begrijpen van elkaar. Het perspectief van waaruit het plot wordt verteld is vanuit het perspectief is vanuit Mirabel en Aduele bij de slotscène. Ze komen echt tot elkaar.

In het plot viel mij op dat het narratief verteld wordt vanuit twee kanten. Mirabel en Aduela. Er vindt echt een clash plaats. Deze wordt wel na de clash vredig opgelost en zorgt ervoor dat de film een goed einde kent. Ik merkte heel erg dat er geen subjectieve narratief plaatst vindt dit omdat ze allebei praten vanuit eigen perspectief. Deze manier van een verhaal vertellen kan iets heel eigens hebben en puurs. Je kan je dan als kijker echt aangetrokken voelen tot een van de hoofdrolspelers.  

Ik vind dat er tijdens het plot beperkte vorm aanwezig is van narratieve. Het verhaal wordt verteld vanaf twee invalshoeken. Dit had ruimer aangepakt kunnen worden. Wel ben ik van mening dat dit een goede aanpak is voor een familie/kinder film. Je merkt dat de hoofdpersoon Mirabel erg zoekende is om aan verwachtingen te voldoen. Ze wil haar familie trots maken. De verwachting kan ze niet waarmaken denkt ze. Vandaar dat krampachtig op zoek gaat naar iets om haar familie trots mee te maken. Hoe verder de film volgt merk je dat ze meer op haar doel en gevoel vertrouwd en daar vol voor gaat. De film speelt in op het maatschappelijke onderwerp dat we allemaal uniek en bijzonder moeten zijn. Zonder daar iets voor te doen zijn we bijzonder. Het is een erg belangrijk onderwerp dat nu erg veel opkomt bij jongeren. Zijn we wel uniek? Ik denk dat iedereen dit is op zijn of haar manier ook al klinkt dit mega cliché. De film speelt in op een vrij moderne manier. Ik denk dat deze film een nieuw fris geluid is. Het laat zien dat iedereen een gave heeft. Maar deze vaak zelf niet ziet. Naast dit toont het ook aan dat we samen moeten werken. Met enkel individuelen komen we er niet.